28 Kasım 2016 Pazartesi

bir ekşi maya yapim serüvenidir 😉

Herkese selamlar

Ekşi maya konusuna gecmeden önce biraz başınızı utulemek istiyorum.
Aranizda bu aşamaları yaşayan ya da yaşamış birileri var midir bilmiyorum.yani bu dogal bi surec midir yoksa benim şahsıma münhasır bişey midir bilmiyorum ama evlendikten sonra çevreden duyduğum seyler yüzünden olabilir (katki maddeleri kimyasallar hijyen şartları gibi) kendini kanitlama cabasi yada biseyleri basardikca yapabilmis olmanin tatmini mi desem bilmiyorum ama biseyleri evde yapma fikri beni cezbetmeye başladı...

Hiçbirimiz o allanip pullanan ambalajlarindan tutunda market raflarindaki sunumalarina, reklam filmlerinden kampanyalar da dahil bilincaltimizin maruz kaldığı pazarlama bombardimani yüzünden çoğu ürünü bilinçsİzce tüketiyoruz. Yani sektör bu konuda araştırma yapmamiza bile müsade etmiyo. Düşünün avm ve marketlerde calan muzikler dahi alışveriş esnasında bizi zombiye çevirip istemsizce alışverişe motive etmeye yönelik bi çalışma... Ama ufak ufak bilincli tüketici olma yolunda ilerliyoruz çok şükür.

Neyse kafa utuleme faslini cok uzatmayayim...

İlk tecrübem yoğurt yapımı oldu ama onu baska bi post da yazayim bari 😁

Sonra tursu yaptim.derken fermente yani mayalanmis ürünleri nasil yapabilicemi arastirmaya başladım. E maya deyince de aklima ilk ekmek geldi. Tabi ki ben de sizler gibi mayali hamurisleri yapiyodum 🙈 ama fabrikasyon maya kullandıktan sonra acaba evde ekmek yapmanın bi onemi var mi diye düşünürken karşıma şu site çıktı.

Cok heveslendim. Kendi mayasini kendi yapanları gördükçe heleki mayasini yıllarca yasatanlari hatta miras gibi cocuklarina birakanlari gördükçe bu fikir beni cok heyecanlandırdı. Bu heyecan konusunda cok ciddiyim ama 😁
Ama açık söylemek gerekirse ben burdaki yöntemi beceremedim.başarısız denemeler...hayal kırıklığı... Hem de benim gibi sabırsız, hemen sonuç almak isteyen biri için cok zor bi tecrübeydi ama inat ettim ve kendi yöntemimi geliştirdim.
Ve nihayetinde 2. Eksi mayali emeğim su an firinda 😎
Su an ekmek yapimi konusunda denemeler yapıyorum.ilki fena değildi. Tabi biraz zorlandim sekil vermekte falan...
Ve ayrıca mutfak işi gerçekten bi kimya meselesiymis.hani lisede falan derdikya hocaaam bunlar benim gerçek hayatta ne işime yariycak ki yiiaaa. Kimya hocamdan da bu vesileyle geldiğim noktada özür diliyorum 😂

 Kisaca kendi geliştirdiğim yöntemle eksi mayami nasil yaptim anlatayim. Aşamalar Görselsiz olucak biraz ama verdiğim sitedeki abimiz cok görselli anlatmış o fikir verebilir. Çünkü ben becerip de bu konuda bi post yazicami hic kestirememistim

*Öncelikle bize organik tabir edilen ama tam olarak organik olup olmadığını bilemedigimiz unlardan lazim. Ben doğalsan diye bi markanin tam bugday ununu kullanıyorum.gayet memnunum.kullanmak isterseniz bunu önerebilirim.
Not: kullandığınız normal beyaz unu da kullanabilir, tam buğday unuyla normal ununuzu da karistirabilirsiniz.ben karışım olarak kullandim.ayrica ben ara ara yine ayni markanin yulaf kepegini de ekledim. Kepek, ruseym gibi etkenler mayayi oluşturan bakterileri daha iyi besliyo galiba.bu benim tezim tabi.bi bilimselligi yok yani 😁

*karıştırmak için ahşap kaşık.ama deterjan ya da kimyasal kalıntısı olmazsa iyi olur. Çelik kasikla da denedim ama tahta kaşık kullanmanizi öneririm çünkü celik kaşıkla yaptığım denemem hüsrandi. Kaşığın bi etkisi var mi bilmem ama ben tecrubemi söyleyeyim yine de 😊

* içme suyu. Klorsuz olmasina dikkat edin. Eger şebeke suyu kullanıyorsanız ki ben oyle yapıyorum musluktan alir almaz kullanmayin. Biraz dinlendirin derim

* cam şişe. Şişenin kapağında da yazdığı gibi cam sagliktir 👍

*unu koymak icin ölçü olması açısından yemek kaşığı

*su ve unu karıştırmak icin cam kase

*son olarak büyük oranda SABIR 😉

Burda önemli bi ayrıntı ve püf nokta söyleyeyim.ben kimyasal ya da deterjan kalıntısı olmaması gerektiğini düşündüğüm için tüm malzemeleri azicik kaynattim. Ya da cok sicak suya biraz elma sirkesi ekleyip bi dezenfekte edebilirsiniz.sifir almaktansa evdekileri kullanmak daha kolay geldi bana. Yani hic kullanilmamis olmasiyla kullanilmis ama arındırılmış olmasi arasinda bi fark yok sanırım.bu kimyasal kalinti olmaması olayı en önemli noktalardan biri...yararli bakterilerin çoğalması için önemli.arti sağlıklı olduğunu da unutmayalim

Yapım aşaması su şekilde

1.gün sabah:
Dezenfekte ettiğimiz kasenin içine 2 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı su koyup krep hamuru kıvamında bi karışım elde ediyoruz. Bunu kavanozumuzun içine alıyoruz ama kapağı hafif aralik kalcak şekilde mutfağın cok sicak olmayan bi köşesine koyup akşama kadar unutuyoruz. Firina koyabilirsiniz mesela. Ben baharatligima koydum. Hem oda sıcaklığı hem de yüksekte olmasi sebebiyle..

1.gün akşam:
Yine ayni ölçüde hamurumuzu yapip kavanozdaki karışıma karistiriyoruz. Ve ayni yerine kaldırıp sabaha kadar yine unutuyoruz

2.gün sabah: üzerinde küçük küçük kabarcıklar oluşmaya başlamış olabilir bu iyi haber demek.oluşmamış da olabilir.sorun değil cok kasmiyoruz. Henüz başındayız. Yine 2 kaşık un ve 2 kasik suyu karistirp karisimimiza ekliyoruz,yerine kaldiriyoruz.

2.gün akşam: aynı işlemi yapıyoruz yine. Yani 2 kaşık un ve 2 kaşık su karıştırıp mayamiza ekliyoruz. Ayni Yerine kaldiriyoruz. Bu arada bu yaptigimiz işleme mayayi besleme diyoruz. Yani mayamizi besliyoruz.çünkü henuz yeni oluştuğu icin cabuk acikiyo yavrucak. O yuzden bi süre gunde 2 kez besliyoruz. Ayrica keskin bi koku oluşmaya başlamalı

3. Gün sabah: 2 kaşık un 2 kaşık suyu karıştırıp yine mayayi besliyoruz. Bu arada gözlem yapiyoruz tabi. Kabarciklar oluşuyo mu diye çünkü artik oluşması gerekiyo. Ve o keskin koku rahatsiz etmeyen güzel bi maya kokusuna dönüşmeye başlamalı

3.gün akşam: ayni islemi tekrarliyoruz. Kapagini hafif aralik birakip yerine kaldiriyoruz. Bu kez ertesi gün akşama kadar unutuyoruz.ama dikkat edin komple unutmayin Mayayi.cunku neden? Açlıktan Coşarak kopurup tasabilir ve ortaligi batirabilir. Basima geldi. 😂

Not: bazen mayanin üzerinde sulanma oluyo.eger olursa o aşamada un oranini biraz artırıp bu krizi çözebiliriz. Örneğin 3 kaşık un 2 kaşık su gibi. Ve bu sulanma problemi hangi aşamada gerceklestiyse mesela 2.günün akşamında o zaman da müdahale edebilirsiniz. 4.gun olursa o zaman da. Bu şekilde bi Önlem aldim ben.

4.gün akşam:Ayni sekilde beslemeye devam ediyoruz mayamizi. Artik kabarcıklar çoğalmış ve o ekşi koku rahatsız etmeyen güzel bi koku halini almış olmalı. Neden günde 2 kez beslerlen gunde 1 kez besliyoruz peki mayayi diyebilirsiniz.sebebi mayamizin olgunlaşmaya baslamasidr.

*5.gün akşam: Ayni sekilde besliyoruz mayamizi ve besledikten sonra kavanoz üzerine bi işaret koyuyoruz. Mayamizin ne kadar yükseldiğini gözlemliyoruz.eger cok hizli cogaliyosa örneğin 2-3 saat icinde 2 katina cikiyosa artik oluşmuş demektir.buzdolabına kaldirabilirsiniz. Eger hala yeterince çoğalmiyosa bikac gun daha besleyin. Benim ki 5.günün sonunda hazırdı. Ama ortam şartları malzemeler falan farklı olduğu icin bu gelişim süreci değişebilir.endişe etmeyin neden olmuyo diye.

Aşağıdaki resimler benim bugün mayami ekmek yapmak için aldıktan sonra ki beslenmiş hali. Besleyip dolaba kaldırıyorum artik.3 günde 1 ekmek yapsam 3 günde 1 beslicem. Bi süre sonra iyice olgunlaşıp güçlendiği için 5 günde 1 beslemeyi planlıyorum. Ekmek yapmak için aldığınızda aldiginiz miktar kadar beslemelisinz.Örneğin 1 cay bardağı maya aldıysanız 1 cay bardagi kadar un ve su karışımiyla beslemelisiniz


Kavanozunuzun kenarlarini ve kapağını temiz tutmalisiniz. Hamur kalintisi kalırsa küflenme olabilir.ayrica pembe yada siyah benekler de mayanizin bozulduğu anlamına gelir ki bu durumda üzülerek söylemeliyim ki onu atip yeniden başlamanız gerekir.

Elimden geldiğince ayrintili şekilde yapimini anlatmaya çalıştım umarim faydası olur.

Son olarak
Ta taaaa iste karşınızda kendi yaptığım mayayla yapılmış ekmeklerim 😎😉





Hoşçakalın...

Hiç yorum yok: